Support

Debian och dess support drivs av en gemenskap av frivilliga. Om denna gemenskapsdrivna support inte uppfyller dina behov kan du läsa vår dokumentation eller hyra en konsult.

Direkthjälp via IRC

IRC (Internet Relay Chat) är ett sätt att chatta med folk över hela världen i realtid. IRC-kanaler avsedda för Debian finns på OFTC.

För att ansluta sig till den behöver du en IRC-klient. Några av de mest populära är HexChat, ircII, irssi, epic5 samt KVIrc, alla tillgängliga som Debianpaket. OFTC tillhandahåller även ett WebChat-gränssnitt som tillåter dig att ansluta till IRC med en webbläsare utan att behöva installera en lokal IRC-klient.

När du har installerat en klient måste du tala om för den att ansluta sig till vår server. I de flesta klienter gör du detta genom att skriva:

/server irc.debian.org

I vissa klienter (som irssi) måste du skriva följande istället:

/connect irc.debian.org

När du väl har anslutit dig går du in på kanalen #debian genom att skriva

/join #debian

Observera att grafiska klienter såsom HexChat ofta har andra, grafiska gränssnitt för att byta server och kanal.

Nu kommer du att finna dig bland en vänlig folkhop bestående av #debian-invånare. Kanalens frågor och svardokument finns på https://wiki.debian.org/DebianIRC.

En svenskspråkig kanal med liknande publik är #debian.se.

Det finns också ett antal andra IRC-nätverk där du kan prata om Debian.

Sändlistor

Debian utvecklas utbrett över hela världen, och därför är sändlistor det sätt som föredras för att diskutera saker. En stor del av konversationen mellan Debians utvecklare och användare sker på sändlistorna.

Det finns flera sändlistor som är allmänt tillgängliga. För ytterligare information, se Debians sändlistesida.

För användarsupport på svenska, kontakta sändlistan debian-user-swedish. Den engelska motsvarigheten är debian-user.

För användarsupport på andra språk, se indexet över sändlistor för användare.

Det finns förstås många andra sändlistor tillägnade någon aspekt av det rika Linuxekosystemet, vilka inte är Debianspecifika. Använd din favoritsökmotor för att hitta den lista som passar ditt ändamål bäst.

Diskussionsgrupper

Många av våra sändlistor kan även läsas som diskussionsgrupper (news) i hierarkin linux.debian.*. De kan även nås via webbgränssnitt som Google Groups.

Webbplatser

Forum

Debian User Forums är en webbportal där du kan diskutera Debian-relaterade ämnen, ställa frågor om Debian och få dem besvarade av andra användare.

Nå paketens ansvariga

Det finns två sätt att nå de ansvariga för paketen i Debian. Om du vill kontakta den ansvarige på grund av ett programfel (bugg) skickar du helt enkelt in en felrapport (se avsnittet om felrapporteringssystemet nedan), varpå den ansvarige får en kopia av felrapporten.

Om du bara vill kommunicera med den ansvarige kan du använda de speciella e-postalias som har satts upp för varje paket. All post som skickas till <paketnamn>@packages.debian.org kommer att skickas vidare till den som är ansvarig för just det paketet.

Felrapporteringssystemet

Debian har ett felrapporteringssystem vilket innehåller detaljer om fel som har rapporteras av såväl användare som utvecklare. Varje felrapport ges ett nummer, och hålls kvar i arkivet tills det har markerats som avhjälpt.

För att rapportera ett fel kan du läsa felsidan nedan; vi rekommenderar att du använder dig av Debianpaketet reportbug för att automatiskt skapa en felrapport.

Information om hur du skickar in fel, tittar på de befintliga felen, och om felrapporteringssystemet i allmänhet finns på felrapporteringens webbsidor.

Dokumentation

En viktig del av alla operativsystem är dess dokumentation, de tekniska manualerna som beskriver hantering och användning av program. Som en del av dess mål för att skapa ett högkvalitativt fritt operativsystem gör Debianprojektet insatser för att tillhandahålla alla sina användare bra dokumentation i ett lätttillgängligt format.

Se dokumentationssidan för en lista på Debianmanualer och annan dokumentation, inklusive installationsguiden, Debian FAQ, och andra användar- och utvecklarmanualer.

Konsulter

Debian är fri programvara och erbjuder hjälp genom sändlistor. Vissa har inte tid, eller har speciella krav, och är villiga att anlita någon att antingen underhålla eller lägga till ytterligare funktionalitet till sitt Debiansystem. Se konsultsidan för en lista över personer och företag som erbjuder sådana tjänster.

Kända problem

Begränsningar och allvarliga problem i den aktuella stabila utgåvan (om sådana finns) beskrivs i utgåvesidorna.

Uppmärksamma speciellt versionsfakta samt errata.