Advarsel! Denne oversættelse er for gammel, benyt venligst originalen.

Grunde til at vælge Debian

Der er mange årsager til hvorfor brugerne vælger Debian som deres styresystem.

Hovedårsager

Debian er fri software.
Debian består af fri og open source-software, og vil altid være 100 procent fri. Fri for alle til at anvende, ændre og distribuere. Det er vores primære løfte til vores brugere. Det er også omkostningsfrit.
Debian er et stabilt og sikkert Linux-baseret styresystem.
Debian er et styresystem for et bredt udvalg af enheder, herunder bærbare og stationære computere, og servere. Siden 1993 har brugerne været glade for stabiliteten og pålideligheden. Vi leverer fornuftige standardindstillinger for enhver pakke. Debian-udviklerne stiller sikkerhedsopdateringer til rådighed for alle pakker i løbet af deres levetid, hvor det er muligt.
Debian har omfattende understøttelse af hardware.
Det meste hardware er allerede understøttet af Linux-kernen. Proprietære drivere til hardware er tilgængelig når den frie software ikke er tilstrækkelig.
Debian giver problemfrie opgraderinger.
Debian er velkendt for sine problemfrie opgraderinger indenfor en udgivelsescyklus, men også til den næste større udgave.
Debian er udspring og grundlag for mange andre distributioner.
Mange af de mest populære Linux-distributioner, så som Ubuntu, Knoppix, PureOS, SteamOS og Tails, har valgt Debian som grundlag for deres software. Debian stiller alle værktøjer til rådighed, så alle kan supplere softwarepakkerne fra Debians arkiv med deres egne pakker, som opfylder deres behov.
Debian-projektet er et fællesskab.
Debian er ikke kun et Linux-styresystem. Softwaren fremstilles i samarbejde med hundredvis af frivillige over hele verden. Du kan deltage i Debians fællesskab, selv om du ikke er programmør eller systemadministrator. Debian styres af sit fællesskab og af konsenss, og har en demokratisk styreform. Da alle Debian-udviklere har de samme rettigheder kan projektet ikke kontrolleres af en enkelt virksomhed. Vi har udviklere i flere end 60 lande, og vores installeringsprogram, Debian Installer, er oversat til flere end 80 sprog.
Debian har adskillige installeringsmetoder.
Slutbrugerne kan anvende vores Live-CD, herunder den letanvendelige Calamares-installer, som ikke behøver ret mange indtastninger eller forkundskaber. Mere erfarne brugere kan anvendes vores unikke, komplette installeringsprogram, mens eksperter kan finindstille installeringen eller endda anvende et automatiseret værktøj til netværksinstallering.

Forretningsmiljøer

Hvis du har behov for Debian i et professionelt miljø, er der yderligere disse fordele:

Debian er pålidelig.
Debian beviser dagligt sin pålidelighed i tusindvis af scenarier i den virkelige verden, spændende fra enkeltbrugeres bærbare computere til super-collidere, børser og bilindustrien. Det er også populært i den akademiske verden, i videnskabelige miljøer og i den offentlige sektor.
Debian har mange eksperter.
Vores pakkevedligeholdere tager sig ikke kun af Debian-pakning og indarbejdelse af nye opstrømsversioner. Ofte er de eksperter i opstrømssoftwaren, og bidrager direkte til opstrømsudviklingen. Nogle gange er de også en del af opstrøm.
Debian er sikker.
Debian har sikkerhedsunderstøttelse af sine stabile udgivelser. Mange andre distributioner og sikkerhedsefterforskere er afhængige af Debians sikkerhedssporingsværktøj.
Long Term Support.
Der er gratis Long Term Support (LTS, langtidsunderstøttelse). Det giver udvidet understøttelse af den stabile udgave i fem år eller mere. Desuden er der initiativet Extended LTS, som udvider understøttelse af et begrænset antal pakker i mere end fem år.
Cloud-filaftryk.
Officielle cloud-filaftryk er tilgængelige hos alle de største platforme. Vi tilbyder også værktøjer og opsætninger, så du kan opbygge dit eget skræddersyede cloud-filaftryk. Du kan også anvende Debian i virtuelle maskiner på desktop'en eller i en container.

Udviklere

Debian er vidt udbredt blandt alle former for software- og hardwareudviklere.

Offentligt tilgængeligt fejlsporingssystem.
Vores fejlsporingssystem (BTS) er offentligt tilgængeligt for alle gennem en webbrowser. Vi skjuler ikke vores softwarefejl, og du kan let indsende nye fejlrapporter.
IoT og indlejrede enheder.
Vi understøtter et bredt udvalg af enheder, som eksempelvis Raspberry Pi, forskellige varianter af QNAP, mobile enheder, hjemmerouter og mange Single Board Computers (SBC).
Mange hardwarearkitekturer.
Der er understøttelse af en lang liste af CPU-arkitekturer, herunder amd64, i386, mange versioner af ARM og MIPS, POWER7, POWER8, IBM System z og RISC-V. Debian er også tilgængelig for ældre og specifikke nichearkitekturer.
Enormt antal tilgængelige softwarepakker.
Debian har det største antal af pakker tilgængelige for installering (i øjeblikket 59000). Vores pakker anvender deb-formatet, som er velkendt for sin høje kvalitet.
Forskellige tilgængelige udgivelser.
Ud over vores stabile udgave, kan du også få de nyeste softwareversioner ved at anvende udgaverne testing eller unstable.
Høj kvalitet ved hjælp af udviklerværktøjer og fremgangsmåder.
Flere udviklerværktøjer hjælper med at holde kvaliteten på et højt niveau, og vores fremgangsmåder definerer de tekniske krav, som alle pakker skal opfylde for at kunne blive medtaget i distributionen. Vores continuous integration kører softwaren autopkgtest, piuparts er vores testværktøj til installering, opgradering og fjernelse, og lintian er et omfattende værktøj til at kontrollere Debian-pakker med.

Hvad vores brugere siger